Tagi: gotowanie książki książki kucharskie
10 kwietnia 2015, 12:27
Leżą gdzieś na zakurzonych półkach komód lub szaf na strychach. Nikt nie zaglądał do nich już od wielu lat, a kiedyś przecież były używane przez cały czas. Miały swoją wartość i niosły domownikom szczęście. O czym mowa? Chodzi o stare książki kucharskie. Te, którymi posługiwały się nasze mamy i babcie.
Zajrzyj do starych przepisów
Rzuciliśmy je w kąt wierząc, że nie są już na czasie i nic ciekawego się z nich nie dowiemy. Tymczasem posiadają one ogromna wartość, zawierają przepisy często już zapomniane, ale takie, które już zawsze będą się nam kojarzyć ze smakami dzieciństwa. Jeżeli w Twoim domu też leży gdzieś jeszcze jakaś podniszczona "Kuchnia Polska", nie wyrzucaj jej. Otwórz, przerzuć kartki wyblakłego papieru i przypomnij sobie, że ta i podobne książki kucharskie, stanowiły kiedyś kanwę tego, co nazywaliśmy najlepszym na świecie jedzeniem. Może zamiast testować coraz to nowe specjały zagranicznych kuchni, warto czasami zajrzeć do starej książki kucharskiej i przyrządzić coś, co pamiętamy z dzieciństwa.